6 tips om jouw puppy het beste te wassen

Geplaatst door Stan Legebeke op

Een puppy kan soms behoorlijk vies worden. Of het nu gaat om modderige pootjes na een wandeling, een plakkerige vacht na het spelen of een ongelukje tijdens het zindelijk maken, er zijn momenten waarop je je puppy gewoon moet wassen. Maar hoe doe je dat op de juiste manier? Hier zijn een paar tips om je pup veilig en effectief te wassen.

Puppy wassen

6 tips om je pup te wassen

  1. Kies de juiste shampoo

Het is belangrijk om een shampoo te kiezen die speciaal is ontworpen voor puppy's. De huid van een puppy is nog steeds in ontwikkeling en gevoeliger dan die van een volwassen hond. Kies dus een milde shampoo die de natuurlijke oliën van de huid niet aantast. Vermijd shampoos die agressieve chemicaliën bevatten, zoals parabenen of sulfaten.

  1. Maak de puppy nat

Voordat je begint met wassen, moet je de puppy volledig nat maken. Gebruik lauwwarm water en vermijd de oren en ogen van de puppy. Sommige puppy's vinden het misschien niet leuk om onder de douche te staan, dus zorg ervoor dat je rustig blijft en ze geruststelt.

  1. Breng de shampoo aan

Nadat de puppy volledig nat is, breng je de shampoo aan. Verdeel de shampoo gelijkmatig over de vacht, maar vermijd het gezicht en de ogen van de puppy. Masseer de shampoo voorzichtig in de vacht, zodat het schuim diep in de vacht doordringt. Laat de shampoo enkele minuten inwerken, afhankelijk van de instructies op de fles.

  1. Spoel grondig af

Spoel de puppy grondig af met lauwwarm water om ervoor te zorgen dat alle shampoo uit de vacht is verwijderd. Het is belangrijk om alle shampoo uit de vacht te verwijderen om irritatie en jeuk te voorkomen. Spoel ook de oren en poten van de puppy af.

  1. Droog de puppy af

Na het spoelen, dep je de puppy droog met een handdoek. Het is belangrijk om de hond niet te hard te wrijven, omdat dit de vacht kan beschadigen en irritatie kan veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan zachte handdoeken en wrijf zachtjes om overtollig water te verwijderen. Je kunt ook een föhn gebruiken op een lage stand, maar houd de föhn op een afstand om te voorkomen dat jouw pup zich verbrandt.

  1. Beloon jouw puppy

Tot slot is het belangrijk om de puppy te belonen voor zijn goede gedrag tijdens het wassen. Geef de hond een traktatie of knuffel om hem te laten weten dat hij het goed heeft gedaan. Dit zal de puppy helpen om positieve associaties te maken met het baden en zal het proces in de toekomst gemakkelijker maken.

Pup wassen

Pup wassen in het kort

Met deze tips zou het wassen van je puppy een stuk eenvoudiger en veiliger moeten zijn. Vergeet niet om de hond regelmatig te wassen. Overmatig baden kan de huid van de puppy uitdrogen en irritatie veroorzaken. Overleg daarom met je dierenarts hoe vaak je je puppy het beste kunt wassen.

Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat niet alle puppy's dol zijn op water en baden. Sommige puppy's zijn bijvoorbeeld bang voor water, dus het kan helpen om de bad ervaring geleidelijk op te bouwen en positieve associaties te creëren. Laat de puppy bijvoorbeeld wennen aan het geluid van stromend water voordat je hem onder de douche zet.

Ten slotte, als je puppy zichzelf goed verzorgt door te likken en te poetsen, is het niet altijd nodig om hem te wassen. Als de vacht van de puppy vies is, kun je de vacht ook schoonmaken met vochtige doekjes of een droogshampoo.

Als je deze tips volgt, zou het wassen van je puppy een positieve ervaring moeten zijn voor zowel jou als je hond. Een schone puppy is tenslotte een gelukkige puppy! Vergeet niet om altijd de instructies op de shampoo te volgen en overleg te plegen met je dierenarts als je vragen of zorgen hebt over het baden van je puppy.


Deel dit bericht← Ouder bericht